Hunger games

graffiti4Hoeveel vakantieboeken neem ik mee? Nou, tegenwoordig 1: mijn e-book reader. Daar passen er veel op. Onder andere dit jaar de drie delen van de Hunger Games van Suzan Collins. Een aangename verrassing: ik vond ze prachtig!

3 weken leefde ik met Katniss en keek door haar ogen naar een wereld waarin strijd gevoerd wordt. Deels uit hebzucht, onwetendheid en egoïsme. Deels uit verharde idealen en een verstard mengsel van woede en pijn. Hoe kan je verder leven als je leven in die strijd verstrikt geraakt is, als je verschrikkelijke dingen hebt gezien? En misschien erger nog, hebt moeten doen? Hungergames biedt een heel uitgebalanceerd verhaal, dat natuurlijk een spannend avontuur is, met de nodige romantiek en opwinding. Maar daarnaast, als het om ‘het kwaad bestrijden’ gaat, is het ook een hele mooie genuanceerde beschrijving geeft van de complexiteit die dat thema met zich meebrengt.

Heel geregeld kwamen tijdens het lezen mijn eigen ervaringen als humanistisch geestelijk verzorger in de vreemdelingenbewaring terug in mijn herinnering. Hoe moeilijk was het niet om een genuanceerde visie te ontwikkelen, op wat daar gebeurde. Hoe zuigend was de strijd, de vijandschap, het elkaar over en weer beschuldigen, in deze uitermate gepolitiseerde en gepolariseerde context. Ik denk aan Syrië, aan Egypte. Aan alle mensen die daar in de knel zitten in precies zo een zuigende strijd. En daarbinnen moet je dan keuzes maken, dag na dag opnieuw, en daarna met die keuzes leven.

Als aan het eind van deel 3 Katniss zich langzaam losgemaakt heeft uit de klauwen van de strijd, die al lang achter haar ligt, en het leven voorzichtig weer op kan pakken, sadder, bijna gebroken, en wellicht ook wiser, slaak ik een zucht van verlichting. Niet iedereen kan dat. Langzaam verdwijnt gelukkig ook de heftigheid van de vreemdelingencontext wat uit mijn leven van alledag. Om heel geregeld toch weer even terug te komen.

Er is een song van Melissa Etheridge, getiteld: This War is Over. Als je de tijd hebt, lees de Hungergames. Als je niet zoveel tijd hebt, luister dan eens naar This War is Over: